REDACTIONEEL

Creatief verweer

Het leek de redactie spannend om een niet-humanistisch-iets centraal te stellen en dan bots je al gauw tegen de grijns van het kapitalisme: strak in pak, door sigaarwalmen omgeven, en ontspannen achterover leunend, want niet jij – sympathieke humanisticus – maar die grootmacht heeft de touwtjes in handen. Beide partijen weten het.

Door: Rong Zwemmer

Het resultaat is een verzameling artikelen die gezamenlijk schoppen tegen het systeem gericht op winst: het geld dicteert onze levens, de overproductie knoeit op een immense schaal met het milieu en de aardse bewoners, en het geloof in grenzeloze economische groei kent een ‘inhumaan’ karakter.

Om maar met de deur in huis te vallen verklaart Martien de dood aan het kapitalisme. Onze nieuwe docent-columnist zou als despoot van Nederland allereerst dit economische systeem afschaffen en legt in zijn column uit waarom. In de traditie van Vincent biedt hij een kratje bier aan de student (of docent) die met overtuigende tegenargumenten komt. Ruud Kaulingfreks, bij uitstek onze UvH-expert als het gaat om het kapitalisme, vertelt in een uitgebreid interview over het pre-kapitalistische Chili, anti-kapitalistische consumptie, en ook niet irrelevant: zijn recente fascinatie voor tequila.

“Werken is niet leuk. Maar weetje, dat is niet erg, want erover zeuren is wel heel leuk,” zei een huisgenoot tegen mij na weer een week Sisyfusarbeid. Ze stelt me gerust dat we altijd wel weer manieren vinden om met de toestanden om te gaan, en ze misschien zelfs te verbeteren. We zijn minstens net zo oplossingsgericht als onverschillig.   

Ook deze Zindroom werkt aan voorzichtige uitwegen en alternatieven. Het kapitalisme moeten we zien als een beweging om ons hoofd te gebruiken, stelt Jovi die terugkeert naar de roots van het woord kapitalisme. De Groene Humanistiek legt uit waarom het geen onbegonnen zaak is om tegen het kapitalisme te vechten en komt met concrete tips om een verschil te maken. Verder laat Ruud zien hoe we het idee van ‘het werk’ kunnen relativeren. Als we nu ook nog Martien in het torentje van Den Haag krijgen, is er humanistische hoop.

Vanuit de redactie: Wil jij volgend studiejaar deel uitmaken van de redactie van de Zindroom? Of loop jij rond met een idee voor een vast onderdeel binnen het blad? Dit horen wij graag. Laat het ons weten: mail naar svh.zindroom@uvh.nl of – de gezellige variant – spreek ons aan!

Categorieën: column